Zapraszamy na imprezy biblioteczne:

LISTOPAD 2018

10.11.2018 godz. 9.00 (sobota) Warsztaty z rękodzieła ludowego dla seniorów

13.11.2018 godz. 11.00 (wtorek) Spotkanie z Powiatowym Rzecznikiem Konsumentów panem Ryszardem Baranowskim oraz z funkcjonariuszami Policji na temat bezpieczeństwa osób starszych

13.11.2018 godz. 16.00 (wtorek) Spotkanie autorskie z Edytą Niewińską – Davila – bielszczanką mieszkającą w Andaluzji (Hiszpania)

16-17.11.2018 II Podlaska Ukraińska Konferencja Naukowa

„Kultura i język Podlasia w ciągu stuleci”

Informujemy, że w dniach 16-17 listopada 2018 r. odbędzie się w Bielsku Podlaskim II Podlaska Ukraińska Konferencja Naukowa „Kultura i język Podlasia w ciągu stuleci”. Celem Podlaskiej Ukraińskiej Konferencji Naukowej jest intensyfikacja badań nad dziejami i kulturą oraz współczesnością społeczności ukraińskiej Podlasia, a także stworzenie miejsca dla prezentacji i popularyzacji wyników badań naukowych ukraińskiego środowiska naukowego Podlasia oraz innych badaczy zainteresowanych problematyką badawczą Podlasia. Podlaska Ukraińska Konferencja Naukowa ma charakter interdyscyplinarny. Na konferencji będą wygłaszane referaty z różnych dziedzin nauki, przed wszystkim historii, językoznawstwa, literaturoznawstwa, historii Kościoła, demografii, folklorystyki, kulturoznawstwa, nauk prawnych. W konferencji wezmą udział badacze z Podlasia, a także z różnych ośrodków naukowych z Polski i z Ukrainy. Program konferencji- plik pdf: Otwórz

24.11.2018 godz. 9.00 (sobota) Spotkanie Dyskusyjnego Klubu Książki - porozmawiamy o książce Jacka Hugo-Badera „Dzienniki kołymskie”

27.11.2018 godz. 15.00 (wtorek) „Ćwiczenia jogi a cukrzyca” – spotkanie Koła Diabetyków z dr Bożeną Florys

28.11.2018 godz. 16.00 (środa) „W hołdzie Niepodległej” występ zespołu ludowego Mianka z Mnia pod kierunkiem Wojciecha Ostrowskiego

30.11.2018 godz. 16.00 (piątek) Spotkanie autorskie z Tomaszem Kwiecińskim, twórcą tablic drzewa genealogicznego rodu Wazów do książki H. Lindqvista "Wazowie. Historia burzliwa i brutalna"

WYSTAWY:

"Twórcy Niepodległej" - wystawa plakatowa/Czytelnia Oddziału dla Dzieci i Młodzieży 12 grafik postaci zasłużonych dla odzyskania przez Polskę Niepodległości w 1918 Wystawę zrealizowano przy współpracy z Instytutem Pamięci Narodowej Oddział w Białymstoku.

"Wystawa na stulecie odzyskania Niepodległości" W Galerii na Piętrze można oglądać wystawę związaną z setną rocznicą odzyskania Niepodległości przez Polskę. Na ekspozycji znalazły się pochodzące z naszych zbiorów czasopisma i książki opisujące wydarzenia z 1918 roku oraz prezentujące sylwetki znanych Polaków, którzy przyczynili się do odrodzenia kraju. Wystawa będzie prezentowana do końca miesiąca. Wszystkich chętnych serdecznie zapraszamy do jej odwiedzenia.

Każdy czwartek godz. 11.00 Akademia Malucha "Bąbelkowo" - zajęcia dla najmłodszych czytelników.

SZUKASZ POMYSŁÓW DO ZABAW ZE SWOIM MALUSZKIEM?

MASZ WIELE PYTAŃ DOTYCZĄCYCH WYCHOWANIA DZIECKA?

PRZYJDŹ W CZWARTEK NA 11.00 DO BIBLIOTEKI I POBAW SIĘ RAZEM Z INNYMI RODZICAMI I ICH DZIEĆMI - NA PEWNO ZNAJDZIE SIĘ TEŻ FACHOWA LITERATURA PEDAGOGICZNA, KTÓRA POMOŻE CI ODNALEŹĆ ODPOWIEDZI NA RÓŻNE PROBLEMY WYCHOWAWCZE.

Akademia Malucha "Bąbelkowo" to bezpłatne zajęcia dla dzieci w wieku 2+ , które nie uczęszczają jeszcze do przedszkola. Zajęcia odbywają się w każdy czwartek o godz. 11.00 w Pokoju Bajek Miejskiej Biblioteki Publicznej w Bielsku Podlaskim.

Spotkania mają na celu oswojenie dzieci z książką obrazkową oraz wyrobienie nawyku czytania i wypożyczania książek od najmłodszych lat. Dzieci mają możliwość rozwijania swoich kompetencji społecznych i działania w grupie. Wykorzystujemy pedagogikę zabawy Klanzy oraz własnoręcznie wykonywane pomoce dydaktyczne; nasze zajęcia mogą być inspiracją dla rodziców do zabawy z dzieckiem w domu!

DO POBRANIA:

Zgoda na publikację wizerunku - plik pdf: Otwórz