Wypożyczalnia dla dzieci i młodzieży

Księgozbiór wypożyczalni dla dzieci i młodzieży liczy ponad 30 tysięcy woluminów. Jest to głównie literatura piękna, lektury szkolne, książki popularnonaukowe.

Co dla kogo?

Małe dzieci uwielbiają proste rymowanki, w których powtarzają się dźwięki i frazy. Wybierając dla nich książki zwracamy uwagę na piękne i kolorowe ilustracje, które na tym etapie rozwoju są dla dziecka niezwykle ważne.

Starsze maluchy zabieramy w świat fantazji. Pozwala im to rozszerzyć słownictwo i rozwinąć wyobraźnię. Szukamy książek, które dają pierwsze lekcje moralności, wskazują prawidłowe postawy i zachowania.

Okres przedszkolny i szkolny to czas, w którym książki mogą pomóc dziecku w nauce społecznych zachowań i radzeniu sobie z trudnymi emocjami. Dzieci uwielbiają się śmiać. Staramy się więc wybierać jak najwięcej wesołych i fascynujących historii.

Dla starszych dzieci i nastolatków wybieramy książki, które będą dla nich ciekawe i ważne. Szukamy książek, które stawiają pytania o sens życia i o poszukiwanie szczęścia.

Szanujemy małego czytelnika i przy wyborze książek bierzemy pod uwagę indywidualne cechy dziecka – jego wiek, dojrzałość psychiczną, wrażliwość, zainteresowania oraz temperament.

Nie ma dla nas ważniejszego kryterium od tego, by lektura przykuwała uwagę dziecka, rozpalała emocje i równocześnie niosła ważny przekaz. Pomagamy rodzicom wybrać książki ciekawe i dobrze napisane.

Do odszukania źródeł informacji służą katalogi.

Katalogi:
- alfabetyczny
- tytułowy
- rzeczowy

W przypadku trudności w wyszukiwaniu informacji lub problemów ze znalezieniem właściwej książki należy zwrócić się o pomoc do bibliotekarza.

Wolny dostęp do półek:
W przypadku trudności w wyszukiwaniu informacji lub właściwej półki należy zwrócić się o pomoc do bibliotekarza.

Korzystanie z wypożyczalni:
Z wypożyczalni dla dzieci i młodzieży może korzystać każdy mieszkaniec Bielska Podlaskiego, po zapoznaniu się z Regulaminem, zarejestrowaniu danych w Komputerowej Bazie Czytelników i podpisaniu Karty Zobowiązań. W przypadku osób niepełnoletnich, odpowiedzialność za wypożyczone książki ponoszą rodzice lub opiekunowie.

Wypożyczalnia dla dzieci i młodzieży czynna:

Poniedziałek
Wtorek