Komputerowe bazy danych

dostępne na terminalach w bibliotece...

NOWY Katalog MAKPLUS --->szukamksiążki.pl
- zawiera 85 178 rekordów - w tym pozycje najnowsze.

Cyfrowa Wypożyczalnia Publikacji Naukowych ACADEMICA ----> academica.pl
- zawiera 2 225 351 dokumentów
Miejska Biblioteka Publiczna w Bielsku Podlaskim informuje o przystąpieniu do programu ACADEMICA realizowanego przez Bibliotekę Narodową, który zapewnia dostęp do korzystania z zasobów Cyfrowej Wypożyczalni Publikacji Naukowych.

Jest to serwis udostępniający bezpłatnie ponad 2 mln publikacji w wersji elektronicznej, poświęconych historii, zarządzaniu, psychologii, naukom technicznym, ekonomii, prawu, medycynie, literaturze i wielu innym dziedzinom.

Jak korzystać z systemu Academica? Przeglądanie katalogu publikacji dostępnych w systemie Academica, wyświetlanie opisów bibliograficznych dokumentów, sprawdzanie dostępności materiałów oraz czytanie tekstów publikacji, które nie podlegają już ochronie prawnej, dostępne jest na dowolnym komputerze podłączonym do Internetu bez konieczności rejestracji. Publikacje chronione prawem autorskim dostępne są dla zarejestrowanych czytelników wyłącznie na wyznaczonym do tego celu terminalu w Czytelni biblioteki. Bezpłatnej rejestracji dokonuje pracownik naszej biblioteki w CZYTELNI INTERNETOWEJ.

Warunki rejestracji: • posiadanie ważnej karty bibliotecznej MBP w Bielsku Podlaskim, • zaakceptowanie regulaminu użytkownika CWPN Academica (regulamin w załączniku), • wypełnienie oświadczenia, którego wzór stanowi załącznik do Regulaminu użytkownika CWPN Academica ----> academica.pl

Zasoby prasy Miejskiej Biblioteki Publicznej w Bielsku Podlaskim --->Sprawdź tutaj zasoby prasy

TEMATYCZNE ZESTAWIENIA BIBLIOGRAFICZNE
Wszystkich naszych czytelników oraz użytkowników serwisu internetowego zapraszamy do korzystania z tematycznych zestawień bibliograficzncyh:

Depresja

Higiena żywienia

Kultura białoruska

Otyłość

Tarczyca

KSIĄŻKA na telefon!!! - (85) 730 - 21 - 07

(85)730-21-07

Miejska Biblioteka Publiczna w Bielsku Podlaskim mając na uwadze problem ograniczonego dostępu osób niepełnosprawnych do zasobów biblioteki, uruchomiła usługę pt. "Książka na telefon",która polega na wypożyczaniu wybranych przez czytelnika książek za pośrednictwem opiekunów. Zachęcamy do włączenia się do naszej akcji.

- bliższe informacje: Dział Udostępniania i Informacji MBP w Bielsku Podlaskim, tel.(85)730-21-07,

Kier. Halina Sokołowska