Historia

Dzieje Miejskiej Biblioteki Publicznej w Bielsku Podlaskim...

Początki Miejskiej Biblioteki Publicznej w Bielsku Podlaskim sięgają okresu międzywojennego, jednak dzieje placówki nie były dotąd przedmiotem kompleksowego opracowania. Dotychczasowe publikacje dotyczące powstania tej placówki rozpoczynały jej historię od 1 XII 1944 r., kiedy to nastąpiło otwarcie Powiatowej Biblioteki Publicznej oraz Biblioteki Miejskiej. Brak pełnej dokumentacji z okresu międzywojennego jest efektem tragicznych losów biblioteki. W latach 1939-1941 księgozbiór został zniszczony przez Niemców, a zgromadzone po wojnie książki i dokumenty w Powiatowej Centrali Bibliotecznej przy Inspektoracie Szkolnym w Bielsku Podlaskim padły ofiarą pożaru, który miał miejsce w 1946 roku. Aktualnie w archiwum biblioteki znajdują się jedynie kilkustronicowe elaboraty z lat 1970, 1980, 1985, 1987, sporządzane z okazji kolejnych rocznic państwowych, na potrzeby ówczesnych władz miejskich i politycznych, takie, jak: - "Zarys kultury za okres 25 lat PRL (lata 1944-69) w powiecie Bielsk Podlaski", - "Informacje o rozwoju Biblioteki Miejskiej w Bielsku Podlaskim w okresie XXXV-lecia PRL", - "Bielska Biblioteka w 40-leciu PRL". Są to opracowania anonimowe (redagowane prawdopodobnie przez kierowników placówki) - "Akcentowano w nich przede wszystkim te osiągnięcia, które wynikały z zarządzeń ówczesnych władz politycznych i oświatowych: walka z analfabetyzmem, rozwój czytelnictwa oraz różne formy działalności kulturalno-oświatowej, mające na celu propagowanie wiedzy ideowo-politycznej.

strona 1 z 2 1 2 »